Vztah mezi tlakovými změnami a aktivitou autonomního nervového systému při simulovaném sestupu a výstupu v hyperbarické komoře - Klugar, Miloslav; Stejskal, Pavel; Štěpaník, Petr; Drbošalová, Veronika; Krejčíř, Václav; Hynková, Olga (Medicina sportiva Bohemica & Slovaca, 2010)
Hlavním cílem této studie bylo podrobně analyzovat aktuální změny aktivity autonomního nervového systému (ANS) při simulovaném sestupu a výstupu (zvyšování a snižování tlaku) mezi 1,5–5,0 atm (151,99–506,63 kPa) v hyperbarické komoře. Metodika: Skupina probandů byla tvořena dvaceti třemi profesionálními policejními a vo- jenskými přístrojovými potápěči v průměrném věku 32,3 ± 3,4 let. Probandi podstoupili vyšet- ření aktivity ANS v hyperbarické komoře. Aktivita ANS byla monitorována mikropočítačovým diagnostickým systémem VarCor P F 7 a VarCor PF 7 multi a hodnocena pomocí spektrální analýzy (SA) variability srdeční frekvence (HRV) a metody časové analýzy HRV. Výsledky: Při změnách okolního tlaku se významně mění srdeční frekvence – při vzestupu tlaku klesá a při jeho poklesu stoupá. Podobně se významně mění i některé ukazatele frekvenční a časové analýzy HRV, zejména ukazatele vagové aktivity (P HF , CCV HF, MSSD, NN50), které při zvyšování okolního tlaku významně stoupají a při jeho poklesu významně klesají. Prudké změny některých ukazatelů SA HRV, ke kterým dochází při konkrétní změně tlaku z 3,5 na 4,0 atm, svědčí pro zvýšenou stimulaci baroreceptorů. Významně se mění i dechová frekvence, která od tlaku 3,5 atm prudce klesá a dosahuje nejnižší hodnoty při tlaku 5,0 atm. Při následném snižování tlaku dochází k výraznému zvyšování dechové frekvence. V použitém hyperbarickém prostředí dochází i k disociaci respirační frekvence a frekvence vysokofrekvenční komponenty HF. Závěr: Simulovaný sestup v hyperbarické komoře z 1,5 do 5,0 atm signifikantně zvyšuje aktivitu ANS, zejména aktivitu vagu. Při následném snížení tlaku aktivita ANS klesá, na konci experimentu však zůstává signifikantně vyšší než na jeho začátku.
Keywords: aktivita vagu; dospělí; autonomní nervový systém; Humans; Respiratory Rate; Financing, Organized; potápění; financování organizované; hyperbarická komora; nervus vagus; Autonomic Nervous System; Adult; Vagus Nerve; Hyperbaric Oxygenation; Statistics as Topic; Diving; Heart Rate; statistika jako téma; dechové testy; hyperbarická oxygenace; Breath Tests; lidé; variabilita srdeční frekvence; srdeční frekvence; dechová frekvence