Diagnostikovanie typov vztahovej väzby (attachment) v dospelosti s použitím nástrojov dostupných v našich podmienkach - Bieščad, Matúš; Hašto, Jozef (Psychiatrie (Praha, Print), 2010)
Teória vzťahovej väzby (attachment) Johna Bowlbyho je inšpiratívna pre chápanie správania človeka vo vzťahoch počas celej jeho vývinovej cesty. Súčasné koncepty vzťahovej väzby dospelých chápu jednotlivé kategórie skôr dimenzionálně, pričom sa môžeme v najrozšírenejších modeloch stretnúť s dimenziami vzťahovania sa k sebe a vzťahovania sa k iným (Bartolomew), alebo s dimenziami úzkosti a vyhýbania (Brennan et al.). Pre identifikovanie typov vzťahovej väzby u dospelých bola vyvinutá metóda AAI (Adult Attachment Interview), ktorá slúži ako zlatý štandard pri výskumoch. Snahy o vytvorenie časovo nenáročných sebavýpoveďových dotazníkových metód, ktoré by boli viac využiteľné ako pre výskum, tak aj v rutinnej praxi, viedli k viacerým nástrojom. Podrobnejšie uvádzame revidovaný dotazník Ako prežívam blízke vzťahy (ECR-R, Experiences in Close Relationships - Revised) a odkazujeme na ďalšie, dostupné v slovenčine
Keywords: dospělí; dotazníky; Parent-Child Relations; interpersonální vztahy; průzkumy a dotazníky; lidé; Interpersonal Relations; Surveys and Questionnaires; vztahová vazba (attachment); Object Attachment; připoutání k objektu; Adult; koncepty vztahové vazby v dospělosti; vztahy mezi rodiči a dětmi; Humans