Erektilní dysfunkce a paraoxonáza: výsledky z analýzy na DNA čipu - Šrámková, Taťána; Lochman, Jan; Sutorý, Martin; Šerý, Omar (Psychiatrie (Praha, Print), 2009)
Erektilní dysfunkce je častým problémem mužů středního i vyššího věku. Její možná organická příčina se objevuje až v 80 %, nejčastěji se jedná o příčinu kardiovaskulární. Erektilní dysfunkce a ischemická choroba srdeční mají společný patomorfologický podklad, a proto i společné rizikové faktory. Ischemická choroba srdeční se objevuje u nemocných s erektilní dysfunkcí, a toto platí i naopak. Mezi rizikové faktory ischemické choroby srdeční můžeme zařadit i erektilní dysfiinkci. Paraoxonáza 1 hraje důležitou roli ve vzniku a rozvoji aterosklerotického postižení, jenž je společným rizikovým faktorem erektilní dysfunkce i ischemické choroby srdeční. Na souboru 37 mužů, u kterých jsme diagnostikovali erektilní dysfunkci sexuologickou anamnézou, somatosexuálním vyšetřením a provedením rutinních laboratorních testů, jsme zjistili vztah mezi funkčním polymorfizmem genu pro PONl a věkem při nástupu erektilní dysfunkce.
Keywords: Erectile Dysfunction; erektilní dysfunkce; polymorfizmus; PON1; gen; kardiovaskulární onemocnění; paraoxonáza 1