Kognitivně-behaviorální terapie závislostí na opioidech - Novotná, Michaela (Psychiatrie (Praha, Print), 2009)
Závislost na opioidních látkách je stále závažným celospolečenským problémem. Stále jsou hledány účinnější terapeutické postupy. Jedním z nich je i kognitivně-behaviorální terapie (KBT). Za cíl úspěšné léčby byla dlouho považována dlouhodobá abstinence. V posledních dvou dekádách se cílem stala „harm reduction". Substituční terapie zi umožnila stabilizaci nálady i chování a aplikaci KBT, která vyžaduje aktivní spolupráci pacienta. KBT je založena na porozumění nevědomé at aktivaci motivačních okruhů a naučení se novým vzorcům chování s cílem s předcházení relapsům.
Keywords: závislost na opioidních látkách; tolerance; bažení; motivační okruhy; Permissiveness; kognitivně-behaviorální terapie