Polymorfizmus genu pro OPRM1 a schizofrenie: nové výsledky asociační studie - Častulík, Lukáš; Lochman, Jan; Přikryl, Radovan; Šerý, Omar (Psychiatrie (Praha, Print), 2009)
Příčiny schizofrenie jsou dnes všeobecně spojovány s poruchami ve vývoji mozku. To mimo jiné podporují i práce poukazující na genetický základ abnormálního neurovývoje u schizofrenie. V naší asociační studii jsme se zabývali vztahem polymorfizmu A118G genu pro OPRMl ke schizofrenii. Z výsledků je patrný statisticky významný rozdíl alelických i genotypových frekvencí mezi kontrolní skupinou a schizofreniky. Dle současných poznatků se nabízí příčinná souvislost mezi polymorfizmem genu pro OPRMl a myelinizací neuronů CNS, a to prostřednictvím regulace exprese OPRMl receptoru na povrchu oligodendrocytů. Proces myelinizace se zdá být významným faktorem patogeneze schizofrenie.
Keywords: polymorfizmus; gen; asociační studie; Schizophrenia; OPRM1; DNA; schizofrenie