Distribúcia glykoproteínu NG2 pri akútnom poškodení miechy u potkana - Novotná, Ivana; Slovinská, Lucia; Radoňák, Jozef; Čížek, Milan; Čížková, Dáša (Psychiatrie (Praha, Print), 2009)
Je známe, že po poranení miechy dochádza k rozsiahlym degeneratívnym zmenám na úrovni sivej a bielej hmoty, čo môže spôsobiť ireverzibilnú stratu funkcie postihnutých konèatín. Poškodenie a následná regenerácia závisí od mnohých sekundárnych faktorov, ktoré prebiehajú ihneï po primárnej lézií. V našej práci sme pomocou imunohistochemickej metódy a denzitometrickej analýzy sledovali distribúciu NG2 glykopro- teínu v mieche na 5. a 7. deò po traumatickom poškodení. Naše výsledky potvrdzujú, že NG2 sa poèas prvých dní po poranení výrazne zvyšuje v oblasti primárnej lézie, èo pravdepodobne pôsobí inhibiène na prerastanie axónov, a tým potláèa obnovu motorickej funkcie.
Keywords: NG2 glykoprotein; poranenie miechy; sekundárne procesy