Bakteriologická diverzita akutní a chronické rány - Lipový, Břetislav; Hanslianová, Markéta; Říhová, Hana; Franců, Milada; Brychta, Pavel (Hojení ran (Cheb), 2010)
Rána je definována jako porušení kontinuity kožního krytu. Kůže poté nemůže adekvátním způsobem plnit své úlohy, zejména ochrannou bariéru proti infekci. Rány se mohou dělit podle několika kritérií: dle průběhu hojení, lokalizace, rozsahu ztráty tkáně, stáří a etiologie. Dle časového pohledu se dá rána dělit na akutní a chronickou. Cílem této práce je definovat základní kmeny bakterií izolovaných z kožních defektů a jejich jednotlivé zastoupení v akutní a chronické ráně. Práce vznikla v letech 2006–2008 na Klinice popálenin a rekonstrukční chirurgie FN Brno, kde je péče zaměřena jak na rány akutní – popáleniny, tak i na rány chronické – zejména dekubity a bércové vředy. Celkem bylo do studie zařazeno 213 pacientů (95 pacientů s akutní ránou, popáleninou a 118 pacientů s ránou chronickou, proleženinou, tedy dekubitem). Z ran bylo izolováno 1 527 kmenů bakterií (795 grampozitivních a 693 gramnegativních). Nejčastější bakterie vykultivované z materiálu akutních ran byly Staphylococcus koagulasa negativní (33,4 %), Bacillus sp. (14,8 %), Pseudomonas aeruginosa (10,9 %). Nejčastější bakterie izolované z chronických ran byly Pseudomonas aeruginosa (16 %), Proteus mirabilis (15,1 %), Staphylococcus aureus (14,2 %). Vzhledem k použité metodice byly anaerobní bakterie hodnoceny pouze u ran chronických. Celkem bylo izolováno 39 kmenů anaerobních bakterií. Methicilin-oxacilin rezistentní Staphylococcus aureus (MRSA) byl izolován pouze u ran chronických. Z celkového počtu 98 izolovaných kmenů Staphylococcus aureus z chronické rány byla rezistence k oxacilinu detekována u 31 kmenů. Ve studii jsme potvrdili rozdílnost v kvalitativním i kvantitativním zastoupení jednotlivých bakterií v akutních a chronických ranách. Komplexní mikrobiologické monitorování a cílená antibiotická léčba je jedním ze základních pilířů moderní péče o akutní i chronické rány.
Keywords: grampozitivní bakterie; Humans; Gram-Positive Bacteria; grampozitivní; grafy a diagramy; gramnegativní; rány; lidé; Bacteria; bakterie; Gram-Negative Bacteria; gramnegativní bakterie; Chart; Wounds and Injuries; rány a poranění