Dvě nehojící se zarudlé papuly na paži cestovatele - Vojáčková, Naděžda; Stejskal, František; Tomíčková, Dora; Votýpka, Jan; Benková, Kamila; Třešňák Hercogová, Jana (Postgraduální medicína, 2010)
Kazuistika popisuje případ pacienta s kožní formou leishmaniózy importované z Jižní Ameriky, kam opakovaně cestoval. Diagnóza byla potvrzena histopatologicky, kultivačně i pomocí PCR, která odhalila původce jako Leishmania (Viannia) braziliensis subspecies guayanensis. Vzhledem k určitému riziku mukokutánního rozsevu u tohoto druhu leishmaniózy byl pacient léčen preparátem pětimocného antimonu, meglumin antimonátem, zpočátku celkově intramuskulárně a později perilezionálně.
Keywords: Meglumine; financování organizované; Antimony Sodium Gluconate; Leishmaniasis, Cutaneous; Middle Aged; Financing, Organized; lidé středního věku; PCR typizace; lidé; leishmanióza kožní; mužské pohlaví; Male; polymerázová řetězová reakce; meglumin; kožní leishmanióza; Polymerase Chain Reaction; stiboglukonát sodný; Humans