Význam sledování spotřeby léčiv ve farmakoepidemiologii na příkladech longitudinálních studií inhibitorů protonové pumpy, antibiotik a metforminu - Tlustá, Eva; Vlček, Jiří; Kučerová Lamková, Andrea; Buriánková, Lenka; Vitásek, Zdeněk (Klinická farmakologie a farmacie, 2010)
Sledování spotřeby léčiv umožňuje odhadnout velikost exponované populace danému léku, ale také vliv regulačních opatření, marketingových strategií a doporučení odborných společností na pohyb léčiva na farmaceutickém trhu. Nejvíce užívanou a doporučovanou metodikou pro sledování spotřeby léčiv je ATC/DDD metodologie, která umožňuje vzájemné srovnávání spotřeb na národní i mezinárodní úrovni. V naší studii byla využita databáze SÚKL (prostřednictvím AISLP) a její data v letech 1993–2008 a dále databáze zdravotní pojišťovny v letech 2006–2007. Byla sledována spotřeba inhibitorů protonové pumpy (PPI), antibiotik a metforminu. Spotřeba byla vyjádřena v počtu definovaných denních dávek na 1000 individuí na den (DID). Výsledky dokládají velmi strmý nárůst spotřeby PPI, kde nejužívanějším zástupcem je stále omeprazol. Také spotřeba metforminu se od roku 2001 do roku 2008 více než zdvojnásobila. Ve skupině antibiotik jsou stále nejvíce užívány peniciliny, zejména potencovaný amoxicilin. V roce 2008 spotřeba potencovaného amoxicilinu zaujímala 51 % spotřeby všech penicilinů. Významně vzrůstá i spotřeba makrolidů, především klarithromycinu, ale i azithromycinu.
Keywords: Databases, Factual; Omeprazole; lidé; Government Regulation; Drug Utilization; spotřeba léčiv; nemocnice; antibakteriální látky; Pharmacies; statistika jako téma; Hospitals; vládní organizace; databáze faktografické; Government Agencies; Health Services Administration; Longitudinal Studies; vládní regulace; Humans; Anti-Bacterial Agents; zdravotní pojištění; Statistics as Topic; inhibitory protonové pumpy; Pharmacoepidemiology; lékárny; řízení zdravotnictví; ATC/DDD metodologie; Proton Pump Inhibitors; omeprazol; longitudinální studie; Insurance, Health; farmakoepidemiologie; antibiotika; ambulantní zařízení; Ambulatory Care Facilities