Komplexní léčba lymfedému - Slavíková, Šárka; Vojáčková, Naděžda; Třešňák Hercogová, Jana (Postgraduální medicína, 2010)
Lymfedém (mízní otok) je závažné chronické progredující onemocnění lymfatického systému, které zatěžuje nemocné fyzicky i psychicky. Neléčen nebo léčen nesprávně vede ke snížení kvality života a ohrožuje nemocné komplikacemi, invaliditou a zhoubným bujením. Lymfedém je podmíněn nedostatečnou transportní kapacitou lymfatického oběhu s následným městnáním tkáňového moku a makromolekulárních látek, především krevních proteinů, v mezibuněčné tkáni a v podkoží. Příčinou vzniku lymfedému může být vývojová porucha, lymfangiodysplazie (primární lymfedém), nebo druhotné postižení mízního systému např. metastatickou invazí, radikálními chirurgickými zákroky, radioterapií, traumaty (sekundární lymfedém). V postižené tkáni pak dochází k chronickému zánětu a fibrózní přestavbě. V České republice onemocní ročně každá 12. žena karcinomem prsu. Přibližně u 40 % z nich se v souvislosti s komplexní léčbou a vlastní nádorovou chorobou vyvine lymfedém. Výskyt lymfedému v souvislosti s nádory hlavy a krku a nádory malé pánve se v současné době pohybuje kolem 10 %. Epidemiologický výskyt primárního lymfedému není přesně znám, neboť se nemusí v průběhu života projevit a není diagnostikován. Je odhadován na 10-15 % případů lymfedému končetin. Diagnóza tohoto onemocnění se většinou opírá o zhodnocení anamnézy a klinické vyšetření aspekcí a palpací, u nejasných případů je doplňujícím vyšetřením lymfoscintigrafie. Včasná diagnostika otoku je velmi důležitá, neboť významně zvyšuje naději na úspěch léčby. Léčba lymfedému se opírá o komplexní fyzikální terapii, která zahrnuje manuální lymfatickou drenáž, přístrojovou drenáž, zevní kompresi otoku (bandážování, elastické návleky), speciální pohybová a dechová cvičení, péči o kůži a úpravu životního režimu. K doplňujícím léčebným opatřením patří medikamentózní léčba, chirurgická léčba a psychoterapie. Komplexní fyzikální léčba probíhá obvykle ve dvou fázích. V první fázi, tj. fázi redukce otoku, se snažíme o maximální redukci otoku, druhá, udržovací fáze léčby, je zaměřena na udržení příznivého stavu postižené oblasti. Prognóza lymfedému je při včasném stanovení diagnózy, včasném zahájení účinné léčby a při aktivní spolupráci pacienta příznivá.
Keywords: péče o kůži; Skin Care; okluzivní ošetření rány; diferenciální diagnóza; techniky fyzikální terapie; Exercise Movement Techniques; Occlusive Dressings; lymfedém; komplexní fyzikální terapie; lidé; Physical Therapy Modalities; psychoterapie; drenáž; Drainage; Diagnosis, Differential; techniky cvičení a pohybu; Lymphedema; doplňující péče; Psychotherapy; Humans