Postavení magnetické rezonance a magnetické rezonanční spektroskopie při detekci karcinomu prostaty - Bárta, Jiří; Ryznarová, Zuzana; Klézl, Petr; Záťura, František; Adamová, Magdaléna; Kašpar, Miroslav; Novák, Jaroslav (Česká urologie, 2010)
Cíl: Magnetická rezonance (MR) představuje v současné době vhodnou diagnostickou metodu k přesnějšímu stanovení lokálního rozsahu nádorového onemocnění, zejména při využití zobrazení magnetickou rezonancí (MRI) a magnetické rezonanční spektroskopie (MRS). Přinášíme vlastní zkušenosti s použitím MRS a MRI při detekci nádoru prostaty. Metody a výsledky: V práci jsou uvedeny naše zkušenosti s použitím MRS a MRI v souboru nemocných s ověřeným karcinomem prostaty (CaP) a indikovaných k radikální prostatektomii (RP). Srovnáváme výsledky definitivního histologického preparátu s výsledky MR. Průměrný věk nemocných v tomto souboru byl 64,4 roků (52 až 70 let), průměrná hodnota prostata specifického antigenu (PSA) 8,37 µg/l (1,5 až 28,5 µg/l). Shoda nálezů MR a histologického nálezu byla zaznamenána ve 27 případech (73 %) se senzitivitou 76% a specificitou 80%. Další soubor tvoří nemocní s negativním histologickým nálezem a přetrvávající elevací PSA, kteří byli vyšetření na MR. Shoda nálezů MR a histologického nálezu biopsie prostaty byla nalezena u 14 nemocných (61 %), neshodné nálezy pak u devíti nemocných (31 %). CaP byl diagnostikován pouze u pěti nemocných. Posledním souborem jsou nemocní po radikální prostat-ektomii s chemickou elevací PSA, kteří byli vyšetřeni MR s cílem prokázat lokální recidivu onemocnění po RR MR nezaznamenala podezření na lokální recidivu onemocnění a také následné cílené bioptické vyšetření nepotvrdilo recidivu onemocnění. Závěr: MRI a MRS jsou dle našich dosavadních poznatků vhodnou metodou pro posouzení lokálního rozsahu nádoru prostaty. Naopak naše výsledky zatím nepotvrzují možnost detekce lokální recidivy po RP a možnost ověření CaP při opakované negativní biopsii prostaty a přetrvávající elevaci PSA.
Keywords: magnetická rezonanční tomografie; nádory prostaty; Magnetic Resonance Spectroscopy; senzitivita a specificita; lidé; magnetická rezonanční spektroskopie; Sensitivity and Specificity; Magnetic Resonance Imaging; Prostatic Neoplasms; Humans; staging nádorů; Male; mužské pohlaví; Neoplasm Staging