Perzistujúca ľavá horná dutá žila - magnetická rezonancia - Mištinová, Jana; Jurko, Alexander; Bilický, Jozef (Česká radiologie, 2010)
Perzistujúca ľavá horná dutá žila je pomerne zriedkavá vrodená venózna anomália. Príčinou jej vzniku je porucha uzatvorenia ľavej hornej dutej žily počas embryonálneho vývoja srdca. Vo väčšine prípadov môže byť pacient bez akejkoľvek symptomatológie, stretávame sa však aj s pridruženými, vrodenými, vývojovými chybami srdca, ako je defekt predsieňového septa, defekt medzikomorového septa, Fallotova tetralógia, koarktácia aorty a poruchy rytmu. V tejto kazuistike poukazujeme na možnosť detailného zobrazenia nielen srdca, ale aj okolitých štruktúr pomocou magnetickej rezonancie u pacientky s perzistentnou ľavou hornou dutou žilou, s pridruženou v detstve operovanou koarktáciou aorty.
Keywords: Aortic Coarctation; Echocardiography, Transesophageal; echokardiografie transezofageální; klinický obraz nemoci; Magnetic Resonance Imaging; diagnostické techniky a postupy; vena cava superior; senioři nad 80 let; lidé; Diagnostic Techniques and Procedures; Disease Attributes; Vena Cava, Superior; Female; magnetická rezonanční tomografie; koarktace aorty; Aged, 80 and over; ženské pohlaví; Humans