Záludnost takzvané milosrdné lži - Svatošová, Marie (Sestra (Praha), 2010)
Důsledkem zatajování prognózy infaustního onemocnění je pokračování v neúčinné zatěžující léčbě a nesmyslných vyšetřeních, promarnění vzácného času závěru života, falešné naděje, bolestný pocit zrady a ochuzení nemocného i jeho blízkých ve smyslu promarněné příležitosti osobnostního růstu a zrání.
Keywords: lékařská etika; sdělení pravdy; Hospice Care; Ethics, Medical; Truth Disclosure; Attitude; lidé; postoj; paliativní péče; vztahy mezi lékařem a pacientem; zveřejnění; péče v hospici; hospic; Humans; Disclosure; Palliative Care; Physician-Patient Relations; infaustní prognóza