Nové trendy v péči o dětskou pokožku - Macháčková, Kateřina (Praktické lékárenství, 2010)
Specifika fyziologie a anatomie novorozenecké a dětské kůže vyžadují důslednou znalost farmakokinetiky dermatologických extern. Ideální lék by měl být rychle účinný, bezpečný, v kosmeticky přijatelné galenické formě. Článek pojednává o možnostech lokální léčby v dětském věku, upozorňuje na rizika, která ji provázejí, a nabízí bezpečné alternativy jak hromadně vyráběných preparátů, tak magistraliter přípravků.
Keywords: plenková dermatitida; anatomie dětské kůže; Candidiasis, Oral; novorozenec; Infant, Newborn; Dermatitis, Atopic; nystatin; orální kandidóza; pediatrie; Impetigo; Diaper Rash; Infant; Humans; hormony kůry nadledvin; kojenec; dítě; péče o kůži; Child; externum; molluscum contagiosum; jod; Tars; dermatologické látky; kyselina salicylová; lidé; Iodine; Skin Care; magistraliter; impetigo; kyseliny borité; Physiology; Pediatrics; toxicita; Salicylic Acid; Molluscum Contagiosum; atopická dermatitida; Dermatologic Agents; dehty; Nystatin; Adrenal Cortex Hormones; fyziologie; Boric Acids; bezpečnost lokální léčby