Minerálová a kostní nemoc při chronickém onemocnění ledvin - Žamboch, Kamil; Zahálková, Jana; Kosatíková, Zdenka (Interní medicína pro praxi, 2010)
Minerálová a kostní nemoc při chronickém onemocnění ledvin je definována přítomností jedné nebo více ze tří složek, kterými jsou abnormální metabolizmus kalcia, fosforu a parathormonu, renální osteopatie a cévní kalcifikace. Hyperfosfatémie, zvýšené hladiny parathormonu a deficit kalcitriolu jsou nezávisle asociovány se zvýšenou úmrtností. V rámci renální osteopatie je nejčastějším projevem smíšený typ kostní nemoci, vyskytující se až u 80 % dialyzovaných nemocných, který je dán kombinací fibrózní osteodystrofie a osteomalacie. Cévní složka MBD-CKD je významná pro svůj těsný vztah ke kardiovaskulárním komplikacím.
Keywords: Adult; minerálová a kostní nemoc při chronickém onemocnění ledvin; Phosphorus Metabolism Disorders; Cardiovascular Diseases; Renal Insufficiency; parathormon; renální insuficience; dospělí; Parathyroid Hormone; Chronic Kidney Disease-Mineral and Bone Disorder; cévní kalcifikace; Humans; lidé; renální osteopatie (RO); kardiovaskulární nemoci; poruchy metabolismu fosforu