Pneumonie vyvolaná Cryptococcus carnescens jako manifestace raritní formy akutní myeloidní leukémie - Stehlík, Luděk; Vydra, Jan; Tencer, Tomáš; Peková, Soňa; Bartáková, Hana (Kazuistiky v alergologii, pneumologii a ORL, 2010)
Autoři popisují případ 52letého muže s oboustrannou pneumonií, která vyústila v respirační selhání vyžadující umělou plicní ventilaci. Jako etiologické agens byl zjištěn metodou sekvenace DNA Cryptococcus carnescens patřící mezi „non-neoformans“ kryptokoky. Příčinou imunodeficitu byla u tohoto pacienta raritní forma akutní myeloidní leukémie.
Keywords: Cryptococcus carnescens; Leukemia, Myeloid, Acute; pneumonie; sekvenace DNA; imunokompromitovaný pacient; Cryptococcus; Humans; Pneumonia; mužské pohlaví; Male; lidé; Middle Aged; lidé středního věku; Immunocompromised Host; akutní myeloidní leukemie