Posuzování zdravotního stavu žadatelů pro účely náhradní rodinné péče - Čeledová, Libuše; Čevela, Rostislav; Novotná, V (Praktický lékař, 2010)
Autoři seznamují se základními principy posuzování zdravotního stavu žadatelů pro účely náhradní rodinné péče. Náhradní rodinná péče je u nás možná formou osvojení, pěstounské péče, svěřením dítěte do péče jiné fyzické osoby než rodiče nebo svěřením do osobní poručenské péče. Zprostředkování a v rámci toho posuzování zdravotního stavu žadatelů upravují právní předpisy v případech osvojení a pěstounskou péče. Výsledek posouzení zdravotního stavu žadatelů o náhradní rodinnou péči je jedním z rozhodujících podkladů pro zařazení, či nezařazení osob do evidence žadatelů o náhradní rodinnou péči. Zájem o náhradní rodinnou péči se zvyšuje, a proto autoři považují za důležité sjednotit přístup praktických a posudkových lékařů k posuzování žadatelů.
Keywords: dospělí; Child Care; péče o dítě; rodičovství; posuzování zdravotní způsobilosti; Humans; zdravotní stav; mužské pohlaví; sociálně-právní ochrana dětí; Adult; Parenting; Foster Home Care; ženské pohlaví; pěstounství; lidé; Work Capacity Evaluation; Male; Health Status; Female