Alergie oka v dětském věku - Sušický, Pavel; Richter, Josef (Pediatrie pro praxi, 2010)
Příznaky alergie oka jsou velmi časté u dospělých i dětí na celém světě a jsou často spojeny s příznaky alergie nosu, popisované jako rhinokonjunktivitidy. Postižení se v současné době vyskytuje u 30 % dětské populace vyspělých zemí a neustále dochází k vzestupu prevalence. Průběžně jsou doplňovány možnosti prevence i léčby alergických onemocnění včetně alergie oka. Výskyt očních alergií a jejich klinických projevů je stále podhodnocen a přitom mají významný dopad na kvalitu života jedince. Je nezbytné směřovat k lepšímu poznání mechanizmů alergie a zánětu, což by mohlo přispět ke zlepšení léčby.
Keywords: Child; oči; prevence; Conjunctivitis, Allergic; Humans; lidé; léčba; alergická konjunktivitida; dítě; Eye