Fibrilace síní a elektrická kardioverze v kardiologické ambulanci - Nováková, Dita; Toušek, František; Bulava, Alan; Jelínek, Milan; Vácha, Martin (Praktický lékař, 2010)
Nejčastější poruchou srdečního rytmu je fibrilace síní. V každodenní klinické praxi musíme řešit jak nejlépe zasáhnout u pacientů, kteří k nám přicházejí s touto diagnózou. Náš postup závisí zvláště na symptomech arytmie a délce trvání arytmie. U pacientů těžce symptomatických s projevy srdečního selhávání či koronární insuficience volíme hospitalizaci, u zbylých pacientů můžeme postupovat ambulantně. V obou případech se musíme rozhodnout, zda budeme volit kontrolu rytmu, tj. farmakologickou nebo elektrickou kardioverzi, či kontrolu tepové frekvence. Obě strategie mají ve skupině starších a méně symptomatických pacientů podle posledních studií (AFFIRM, PIAF, RACE) rovnocennou prognózu. Osvědčenou, účinnou a bezpečnou metodou kontroly rytmu je provedení elektrické kardioverze, která má své nezastupitelné místo i v době rozmachu radiofrekvenčních ablací. Autoři prezentují soubor pacientů, u kterých byla v průběhu jednoho kalendářního roku ambulantně provedena elektrická kardioverze.
Keywords: elektrická defibrilace; Atrial Fibrillation; Electric Countershock; Humans; lidé; fibrilace síní