Abdominální katastrofa - pohled chirurga - Vyhnánek, František (Rozhledy v chirurgii, 2010)
Abdominální katastrofa je závažným klinickým stavem vzniklým většinou jako komplikace v průběhu léčení nitrobřišního onemocnění neúrazové povahy a břišního traumatu. Nejčastěji jde o zánět – sekundární peritonitidu. K závažnosti průběhu abdominální katastrofy patří i následné projevy sepse, abdominální kompartment syndrom a vznik enterokutánních píštělí. Většina septických onemocnění břicha s obrazem abdominální katastrofy vyžaduje opakovanou chirurgickou intervenci – plánovanou nebo „on demand“ relaparotomii. Následné zajištění v pooperačním období je v rámci intenzivní péče, kde vedle stabilizace nemocného včetně léčby sepse a metabolické a nutriční podpory je důležitou částí i adekvátní indikace reoperací. K fázovému postupu chirurgického ošetření nitrobřišní afekce u abdominální katastrofy jsou používány novější technologie s cílem prevence komplikací u laparostomie a dále i zlepšení podmínek k provedení definitivního uzávěru laparotomie. Abdominální katastrofa je i přes zavedení novějších technologií zatížena rizikem vyšší morbidity a letality.
Keywords: reoperace; Laparotomy; lidé; Compartment Syndromes; akutní bolest břicha; Reoperation; kompartment syndrom; Abdomen, Acute; plánovaná relaparotomie; peritonitida; Peritonitis; Humans; laparotomie; open abdomen