Léčba píštělí orální části gastrointestinálního traktu na chirurgické jednotce intenzivní péče - Kulda, J; Kural, Tomáš; Hasman, Daniel; Novák, Petr; Brabec, Milan (Rozhledy v chirurgii, 2010)
Retrospektivně jsme sledovali soubor konsekventně léčených nemocných s píštělemi horní části gastrointestinálního traktu, tedy píštělemi s vnitřním ústím v oblasti jícnu, žaludku a orální části tenkého střeva, hospitalizovaných na našem pracovišti (septická jednotka intenzivní péče Chirurgické kliniky, Fakultní nemocnice v Plzni) v době od 1. ledna 2006 do 31. prosince 2008. Statisticky jsme vyhodnotili výsledky naší léčby a pokusili jsme se vysledovat příčinnou souvislost mezi charakteristikou píštělí, případně léčebným postupem a mortalitou resp. morbiditou nemocných.
Keywords: dospělí; senioři nad 80 let; Sepsis; píštěl jícnu; Humans; lidé středního věku; sepse; Middle Aged; Aged, 80 and over; Young Adult; mladý dospělý; střevní píštěle; píštěl žaludku; mužské pohlaví; Esophageal Fistula; Intestinal Fistula; SOWATS pravidla; Adult; ženské pohlaví; lidé; Intensive Care Units; jednotky intenzivní péče; Aged; senioři; Gastric Fistula; Male; gastrointestinální píštěl; Female