Zriedkavá komplikácia po šití anastomózy biofragmentilným prstencom Valtrac - kazuistika a prehľad literatúry - Lakyová, Lucia; Toporcer, Tomáš; Bober, Juraj; Radoňák, Jozef (Rozhledy v chirurgii, 2010)
Používanie Valtrac prstenca od roku 1985 prinieslo v gastroenterochirurgii možnosť uľahčenia šitia anastomózy a skrátenie doby operácie. Ako každá metóda, aj používanie Valtrac metódy má svoje nevýhody. Autori prezentujú kazuistiku komplikácie, s ktorou sa doposiaľ v literatúre nestretli. 67ročný polymorbídny pacient po pravostrannej hemikolektómii a ileotransversoanastomóze pomocou Valtracu pre tubulárny adenokarcinóm absolvoval šeť mesiacov po operácii kontrolnú kolonoskopiu. Pri vyšetrení boli odpálené drobné polypy v sigme, colon descendens a transverze, pričom v mieste anastomózy sa našiel tkanivový pruh s ulceráciou, z ktorej bola odobratá bioptická vzorka. Následne pacient po aplikácii Fragminu mal masívnu enterorágiu, ktorá nebola zvládnutá ani opichom adrenalínu per kolonoskopiam. Pacient sa podrobil reresekcii ileotransverzoanastomózy, pričom v resekáte čreva bol nájdený prstenec tkaniva, ktorý vznikol na podklade cirkulárnej nekrózy v mieste seroserózneho spojenia biofragmentilného prstenca oboch lúmenov. V literatúre sa najčastejšie ako komplikácie po používaní Valtrac© metódy popisujú stenózy v mieste anastomózy, dehiscencie, krvácanie a fistulácia, pričom ich výskyt je porovnateľný s komplikáciami pri ručne šitých anastomózach. Napriek tomu sa dodnes všeobecne preferujú skôr ručne šité anastomózy. Túto prezentovanú extrémne vzácnu komplikáciu cirkulárnej nekrózy tkaniva v mieste seroserózneho spojenia by sme chceli dať do pozornosti všetkým chirurgom a gastroenterológom, ktorí vykonávajú endoskopické prehliadky u pacientov po týchto výkonoch.
Keywords: Anastomosis, Surgical; Polyglycolic Acid; Ileum; Humans; anastomóza chirurgická; lidé; Aged; ileum; kyselina polyglykolová; Barium Sulfate; senioři; Male; mužské pohlaví; síran barnatý