A study of the compaction process and the properties of tablets from two types of directly compressible sorbitol - Mužíková, Jitka; Zemanová, E (Česká a slovenská farmacie, 2010)
Práce se zabývá studiem energetických poměrů při lisování a vlastností tablet ze dvou typů přímo lisovatelného sorbitolu Sorbitabu™ SD 250 a Sorbitabu™ SD 500. Testovanými vlastnostmi byla pevnost tablet v tahu a doba rozpadu tablet, sledované v závislosti na lisovací síle, přídavku dvou typů mazadel ve dvou koncentracích a dvou typů léčivých látek v jedné koncentraci. Z porovnání obou typů přímo lisovatelného sorbitolu vyplynulo, že negativním momentem použití Sorbitabu SD 500 je vliv přítomnosti mazadel na pevnost výlisků, dále také významnější prodloužení doby rozpadu tablet vlivem mazadel na rozdíl od Sorbitabu SD 250. Z energetické bilance lisování vyplynula vyšší hodnota celkové energie lisování pro Sorbitab SD 500 díky vyšším hodnotám energie potřebné na tření a energie akumulované tabletou.
Keywords: Tablets; tablety; financování organizované; pevnost tablet v tahu; Sorbitol; Financing, Organized; Solubility; Technology, Pharmaceutical; Tensile Strength; příprava léků; Drug Compounding; sorbitol; mazadla; farmaceutická technologie; rozpustnost; doba rozpadu tablet; záznam "síla-dráha"; pevnost v tahu