Úspěšný odběr periferních krvetvorných buněk u pacientky s chronickou myeloidní leukemií léčenou nilotinibem. Kazuistika - Vokurka, Samuel; Lysák, Daniel; Karas, Michal; Koza, Vladimír; Hrabětová, Marcela; Jindra, Pavel; Vozobulová, Věra; Dvořák, Pavel (Transfuze a hematologie dnes, 2010)
Je dokumentován případ úspěšné mobilizace a odběru periferních krvetvorných buněk (PBSC) u 52leté pacientky léčené nejprve imatinibem a následně nilotinibem pro chronickou myeloidní leukemii diagnostikovanou v roce 2002 se středním prognostickým rizikem dle Sokala a Hasforda. Po selhání léčby s interferonem alfa a imatinibem bylo dosaženo kompletní cytogenetické remise po šesti měsících a první kompletní molekulární remise po šestnácti měsících léčby s nilotinibem. Za využití stimulace filgrastimem v dávce 10 μg/kg/den byla v den +4 provedena jedna leukocytaferéza se ziskem produktu autologního štěpu s obsahem 2,98 x 106/kg CD34+ buněk. Štěp byl kryoprezervován a vyšetřen: RT-PCR prokázala BCR-ABL pozitivitu (BCR-ABL/ABL poměr 0,0017 dle RQ-PCR), analýza FISH byla negativní. Podle našich vědomostí je toto první případ dokumentovaného odběru PBSC u pacienta léčeného imatinibem a následně nilotinibem.
Keywords: ženské pohlaví; mobilizace hematopoetických kmenových buněk; Female; myeloidní leukemie; leukaferéza; lidé; Middle Aged; lidé středního věku; Hematopoietic Stem Cell Mobilization; Financing, Organized; financování organizované; Humans; Leukemia, Myeloid; Leukapheresis