Změny ve složení mastných kyselin v lipidech plazmy a erytrocytů u kriticky nemocných v průběhu sepse - Novák, František; Borovská, Jiřina; Vecka, Marek; Vávrová, Lucie; Kodydková, Jana; Mráčková, Magdaléna; Novák, František; Nováková, Olga; Žák, Aleš (Časopis lékařů českých, 2010)
Východisko. Složení mastných kyselin a zejména poměr n-6 a n-3 vícenenasycených mastných kyselin v lipidech plazmy a buněčných membrán významně ovlivňuje biologické funkce a pochody jednotlivých buněk, orgánů až po úroveň celého organismu. Vícenenasycené mastné kyseliny přispívají k fluiditě membrán, a tím ovlivňují aktivitu membránových proteinů (enzymů, přenašečů a receptorů). Tyto mastné kyseliny rovněž slouží jako prekurzory eikosanoidů a ostatních autakoidů (resolvinů a protektinů). Změny složení mastných kyselin v tucích kriticky nemocných pacientů proto určují jejich vnímavost k různým patologickým podnětům. Cílem této studie bylo určit složení mastných kyselin v triacylglycerolech, esterech cholesterolu a fosfolipidech plazmy a erytrocytů u pacientů v průběhu sepse. Materiál a metody. Sledovaný soubor se skládal z 30 septických pacientů. U 19 z těchto pacientů byly k dispozici kompletní tři odběry: odběr 1 do 24 hodin od počátku příznaků sepse, odběr 2 po 7 dnech od odběru 1 a odběr 3 týden po odeznění sepse. Výsledky. Osm pacientů v sepsi zemřelo. Ve srovnání se zdravými kontrolami došlo ve všech třech pozorování u septických pacientů k poklesu n-6 vícenenasycených mastných kyselin, který byl kompenzován vzestupem mastných kyselin s jednou dvojnou vazbou v cholesterylesterech a fosfolipidech plazmy a erytrocytů. Tento nález byl signifikantně výraznější v cholesterylesterech a plazmatických fosfolipidech u pacientů, kteří následně zemřeli při porovnání s přeživšími. U nepřeživších pacientů bylo ve srovnání s přeživšími nižší zastoupení n-3 vícenenasycených mastných kyselin v plazmatických fosfolipidech. Závěry. Signifikantní snížení zastoupení vícenenasycených mastných kyselin v tucích septických pacientů odráží závažnost jejich stavu a podporuje význam vhodné nutriční suplementace vícenenasycených mastných kyselin.
Keywords: Fatty Acids, Omega-3; mastné kyseliny; Female; C-Reactive Protein; kritický stav; Fatty Acids; ženské pohlaví; erytrocyty; lipidy; sepse; Sepsis; lidé; krevní plazma; Lipids; míra přežití; intenzivní péče; mastné kyseliny plazmatických lipidů; omega-3 mastné kyseliny; vícenenasycené mastné kyseliny řady n-6 a n-3; Plasma; Male; Erythrocytes; Aged; Survival Rate; mastné kyseliny fosfolipidů v erytrocytech; lidé středního věku; C-reaktivní protein; senioři; mužské pohlaví; Middle Aged; Critical Illness; Humans