Existuje diurnální variabilita big endotelinu a NT-proBNP u nemocných s těžkým chronickým srdečním selháním? - Ludka, Ondřej; Špinar, Jindřich; Pozdíšek, Zbyněk; Musil, Viktor; Špinarová, Lenka; Vítovec, Jiří; Tomandl, Josef (Vnitřní lékařství, 2010)
Úvod: Existence cirkadiálního rytmu je již dlouhou dobu známa u řady biologických pochodů, jako je např. sekrece hormonů či aktivita autonomního nervového systému. Trvale narůstá také počet důkazů o existenci cirkadiálního rytmu u kardiovaskulárních příhod, zejména u infarktu myokardu, náhlé srdeční smrti a také u cévní mozkové příhody. I když jsou patofyziologie a mechanizmus těchto variací trvale předmětem výzkumu, nejsou zatím dostatečně známé. Srdeční frekvence, krevní tlak a některé neurohumorální vazoaktivní faktory, jako je norepinefrin a renin, vykazují vzestup v ranních hodinách. Cílem naší práce bylo posoudit diurnální variabilitu plazmatických hladin big endotelinu a NT-proBNP u nemocných s těžkým chronickým srdečním selháním. Soubor nemocných: 13 nemocných s těžkým srdečním selháním, stabilní alespoň jeden měsíc, muži/ ženy - 8/ 5, NYHA III/ IV - 11/ 2, průměrná ejekční frakce levé komory 23 +/- 5 %, průměrný kardiotorakální index 59 +/- 7 %, všichni léčeni blokádou RAAS (11krát ACE- I, 2krát ARB), všichni léčeni diuretiky, 12 nemocných léčeno beta-blokátory, 7 digoxinem. Etiologie srdečního selhání - ICHS/ DKMP - 9/ 4. Metodika: Během standardního denního režimu byla odebírána krev na stanovení plazmatické hladiny big endotelinu a NT-proBNP každé 2 hod. Výsledky: Průměrná plazmatická hladina big endotelinu statisticky významně kolísala v rozmezí od 1,25 do 1,71 pmol/ l (norma do 0,7 pmol/ l). Průměrná plazmatická hladina NT-proBNP statisticky nevýznamně kolísala v rozmezí od 782 do 934 pmol/ l (norma do 350 pmo/ l). Závěr: Plazmatická hladina NT-proBNP je stabilní po celých 24 hod a nevykazuje diurnální variabilitu. Plazmatická hladina big endotelinu má ranní vrchol po postupném vzestupu v době klidu. Plazmatickou hladina NT-proBNP je možno odebrat kdykoliv během 24 hod, plazmatická hladina big endotelinu by se měla odebírat za standardních podmínek.1
Keywords: ženské pohlaví; srdeční selhání; lidé; Natriuretic Peptide, Brain; senioři; Aged; natriuretický peptid typu B; lidé středního věku; Endothelin-1; Circadian Rhythm; Humans; Heart Failure; cirkadiánní rytmus; Peptide Fragments; mužské pohlaví; peptidové fragmenty; Male; endotelin-1; Middle Aged; Female