Plicní hypertenze - neobvyklá komplikace hemolýzy a syndromu bakteriálního přerůstání - Kojecký, Vladimír; Lukaštíková, M (Vnitřní lékařství, 2010)
Autoři popisují případ nemocného s celiakií, u něhož došlo k rozvoji sekundárního bakteriálního přerůstání v tenkém střevě. Konzumpční deficit vitaminu B12 a kyseliny listové byl spojen s rozvojem makrocytární anémie a neimunitní hemolýzou. Během několika týdnů se rozvinula klinicky významná plicní hypertenze, jejíž příčina nebyla zprvu jasná. Po léčbě bakteriálního přerůstání, substituci vitaminu B12 a později i kyseliny listové vymizela hemolýza i plicní hypertenze. Retrospektivně autoři dovozují, že mohlo jít o syndrom plicní hypertenze spojené s hemolýzou.
Keywords: Aged; hemolytické anemie; Blind Loop Syndrome; Vitamin B 12 Deficiency; lidé; senioři; nedostatek kyseliny listové; Folic Acid Deficiency; syndrom slepé kličky; mužské pohlaví; Anemia, Hemolytic; tenké střevo; celiakie; plicní hypertenze; nedostatek vitaminu B12; Celiac Disease; Humans; Male; Intestine, Small; Hypertension, Pulmonary