Význam senzitivity baroreflexu pre stratifikáciu kardiovaskulárneho rizika u hypertonikov - Čelovská, Denisa; Staško, Jozef; Gonsorčík, Jozef; Dukát, Andrej (Vnitřní lékařství, 2010)
Redukovaná baroreflexná senzitivita (BRS) je neinvazívnym markerom dysfunkcie autonómneho nervového systému, ktorá z dlhodobého hľadiska môže prispievať ku vzniku artériovej hypertenzie, jej komplikácií a zvýšeniu globálneho kardiovaskulárneho rizika. Cieľom prezentovanej štúdie bolo stanoviť klinický význam baroreflexnej senzitivity (BRS) pre rizikovú stratifikáciu u hypertonikov bez/ s pridruženými kardiovaskulárnymi ochoreniami. Zistili sme, že esenciálna artériová hypertenzia je asociovaná s redukciou BRS, medzi hodnotami BRS a kategóriou artériovej hypertenzie existuje inverzný vzťah. Hodnota spontánnej BRS bola signifikantne nižšia u hypertonikov s pridruženým kardiovaskulárnym ochorením (CMP, IM) ako u hypertonikov bez tohto ochorenia (p < 0,05). Vyšetrenie spontánnej BRS je klinicky aplikovateľná, neinvazívna metóda s aditívnym významom pre adresnejší, individuálny stratifikačný proces u chorých s artériovou hypertenziou.
Keywords: Male; hypertenze; Autonomic Nervous System; Adult; Aged; dospělí; Baroreflex; mužské pohlaví; senioři; Hypertension; konzervace krve; autonomní nervový systém; senioři nad 80 let; kardiovaskulární nemoci; lidé; ženské pohlaví; Humans; Blood Preservation; Aged, 80 and over; Cardiovascular Diseases; Female; baroreflex; lidé středního věku; Middle Aged