Prevencia a liečba končatinovocievnej ischemickej choroby - Gavorník, Peter; Dukát, Andrej; Gašpar, Ľudovít; Oravec, Stanislav; Čaprnda, Martin; Vacula, Ivar; Čelovská, Denisa; Uhrinová, Alena; Kováčová, Martina; Pišková, Tatiana; Letková, Kristína; Teren, Andrej (Vnitřní lékařství, 2010)
Končatinovocievna ischemická choroba ("periférne artériové ochorenie" končatín - PAO) je dôležitou manifestáciou systémovej aterosklerózy a iných artériových chorôb cievneho systému. Čím nižší je členkovo- ramenový tlakový index, tým väčšie je riziko vzniku závažných kardio-vaskulárnych príhod (napr. akútneho infarktu myokardu, náhlej cievnej mozgovej príhody). V práci sa rozoberá prevencia a liečba končatinovocievnej ischemickej choroby.
Keywords: bérec; onemocnění periferních cév; lidé; Primary Prevention; Peripheral Vascular Diseases; Leg; Humans; sekundární prevence; Secondary Prevention; Ischemia; primární prevence; ischemie