Nátriuretické peptidy pri aortovej stenóze - Riečanský, Igor; Líška, Branislav; Vršanský, M; Pecháň, Ivan; Daňová, Katarína (Vnitřní lékařství, 2010)
Úvod: Cieľom práce bolo u pacientov so závažnou (tesnou) aortovou stenózou (AoS) posúdiť a) vzťah medzi klinickými a niektorými hemodynamickými charakteristikami a koncentráciami natriuretických peptidov (ANP, BNP) a b) užitočnosť týchto hormónov v rozhodovaní o ďalšom terapeutickom postupe. Metódy: U 23 konsekutívnych pacientov (12 mužov, 11 žien; vek 63 +/- 7 rokov) a 20 kontrolných osôb sa urobilo echokardiografické vyšetrenie, 6- minútový záťažový test chôdzou a stanovili sa koncentrácie ANP a BNP v troch vzorkách plazmy pred, ihneď po ukončení testu a 20 min po záťaži. Výsledky: Koncentrácie ANP a BNP u pacientov s AoS vykazovali širokú interindividuálnu variabilitu. Všetky hladiny ANP a BNP boli signifikantne vyššie ako u kontrolných osôb (ANP 1, 2, 3, p < 0,001; BNP 1, 2, 3, p < 0,001). Iba hladina ANP sa signifikantne zvýšila vplyvom cvičenia (ANP 1 vs ANP 2 = 0, 011; ANP 2 vs ANP 3 p = 0, 037). Našli sme významné korelácie medzi vrcholovým aortovým gradientom a BNP 1, 2 (r = 0,821, p < 0,001) a ANP 1, pričom korelácie s BNP boli tesnejšie. Nezistili sme korelácie s plochou aortového ústia a s masou ľavej komory. Hladiny hormónov boli nesignifikantne zvýšené v závislosti od NYHA klasifikácie. Cvičenie nezvýšilo validitu stanovenia ANP a BNP. Ich hodnoty mali vysokú senzitivitu, ale nízku špecificitu v detekovaní kritickej AoS. Záver: ANP a hlavne BNP dokázali vylúčiť závažnú AoS, ale neboli vhodné na odhalenie nižších, hraničných gradientov. Význam ANP a BNP pri rozhodovaní o "timingu" operácie AoS bol v našom súbore nepreukázaný.
Keywords: natriuretické peptidy; Middle Aged; Natriuretic Peptides; lidé středního věku; Aortic Valve Stenosis; lidé; Female; mužské pohlaví; Male; biologické markery; Biomarkers; aortální stenóza; ženské pohlaví; Humans