Kvalita plnění kořenových kanálků u zubů s vnitřní resorpcí - srovnání čtyř různých technik - Netolický, Jan; Záhlavová, Eva (LKS, 2010)
Při endodontickém ošetření zubů s vnitřním granulomem je velkým problémem nejen dokonalé mechanické opracování, ale zejména kvalitní, homogenní zaplnění resorptivního defektu ve stěně kořenového kanálku. Cílem autorů bylo porovnat kvalitu plnění kořenových kanálků u extrahovaných zubů s uměle vytvořeným vnitřním granulomem při použití čtyř různých technik pro plnění kořenového kanálku. Jako nevhodné se ukázaly techniky centrálního čepu a laterální kondenzace, uspokojivých výsledků bylo dosaženo u zubů zaplněných Thermafilem. Jednoznačně nejlepší technikou pro definitivní plnění zubů s vnitřním granulomem se ukázala přímá aplikace nahřáté gutaperči do kořenového kanálku s resorptivním defektem (BeeFill).
Keywords: výplňové materiály kořenových kanálků; resorpce zubu; Outcome and Process Assessment, Health Care; Root Canal Filling Materials; Root Resorption; zubní čepy; Root Canal Obturation; výsledky a postupy - zhodnocení (zdravotní péče); gutaperča; Gutta-Percha; Dental Pins; Tooth Resorption; resorpce zubního kořene; obturace kořenového kanálku