Konzervativní léčení chronické renální insuficience (CKD 4-5) u seniorů - Teplan, Vladimír; Schück, Otto; Malý, Jan; Horáčková, Miroslava; Zadražil, Josef; Hajný, Jan; Šurel, Stanislav; Staněk, Ivo; Valkovský, Ivo; Marečková, Olga; Hanzal, Vladimír; Wiecek, Andrzej; et al. (Aktuality v nefrologii, 2010)
V posledním desetiletí se významně zvýšil počet nemocných ve vysokých věkových kategoriích se závažným onemocněním ledvin. Jejich biologický věk s dalším orgánovým poškozením neumožňuje úspěšnou transplantaci ledviny, ale často ani dlouhodobou léčbu v dialyzačním programu. V posledních letech se objevily studie o úspěšné dlouhodobé konzervativní léčbě s podáváním modifikovaných nízkobílkovinných diet doplněných ketoanalogy esenciálních aminokyselin u seniorů. I když dosud chybí randomizované prospektivní studie, dle našich zkušeností ze studie CEKAD lze úspěšně konzervativně postupovat u stabilizovaných nemocných až do hodnot glomerulární filtrace 0,1 -0,2 ml/s.
Keywords: financování organizované; sacharidy; esenciální aminokyseliny; Age Factors; Drug Therapy; Renal Insufficiency, Chronic; Diabetes Mellitus, Type 2; dietoterapie; energetický metabolismus; věkové faktory; lidé; Dietary Fats, Unsaturated; Energy Metabolism; diabetes mellitus 2. typu; Carbohydrates; farmakoterapie; Aged, 80 and over; chronická renální insuficience; Proteins; Financing, Organized; proteiny; nízkobílkovinná dieta; Aged; medicína založená na důkazech; Amino Acids, Essential; senioři nad 80 let; senioři; Diet Therapy; ketoanaloga es. aminokyselin; Evidence-Based Medicine; dietní tuky nenasycené; Humans