Kompetence učitelů tělesné výchovy ve vztahu k integraci žáků se speciálními vzdělávacími potřebami ve školní tělesné výchově - Kudláček, Martin; Ješina, Ondřej; Bláha, Ladislav; Janečka, Zbyněk (Tělesná kultura (Olomouc. Print), 2010)
Tento příspěvek má za cíl představit fenomén integrace v tělesné výchově (TV) z pohledu potřeb žáků se speciálními vzdělávacími potřebami (SVP), učitelů ve vztahu k adekvátní podpoře integrace a VŠ přípravě učitelů TV. Integrace žáků se SVP ve školní tělesné výchově je v České republice stále velmi okrajovým tématem, přestože se s problémy integrace potýkají učitelé tělesné výchovy, žáci se SVP, jejich rodiče i vysokoškolská pracoviště připravující budoucí pedagogické pracovníky. V oblasti podpory integrace v TV uvádíme Model podpory integrace ve školní TV (Sherrill, 2004; Kudláček & Ješina, 2008) a v oblasti vysokoškolské (VŠ) přípravy prezentujeme jeden z klíčových výstupů projektu EIPET (Teoretický rámec kompetencí pedagogických pracovníků projektu EIPET).
Keywords: Children with Disabilities; lidé; Social Facilitation; Financing, Organized; financování organizované; žák se speciálními vzdělávacími potřebami; postižené děti; dítě; Physical Education and Training; Humans; speciální vzdělávání; Education, Special; tělesná výchova; aplikovaná tělesná výchova; právo na vzdělání; sociální facilitace; integrace; kompetence učitelů TV; Child