Pohledy na slitinu Koldan z hlediska nežádoucích reakcí - Procházková, Jarmila (Dentální tým, 2010)
Koldan je slitinou s obsahem 89,9 % stříbra, 9,3 % cínu a 0,8 % zinku. Vzhledem ke své nízké pevnosti je určena pro zhotovení jednoduchých kořenových inlayí se supragingivální lokalizací kontaktu s dentinem. Slitina v ústech koroduje. Korozivní produkty pak mohou u citlivých jedinců vyvolat nežádoucí vedlejší účinky a neodstranitelné pigmentové zabarvení dásní. Autorka podrobně rozebírá důvody, pro které nelze doporučit používání slitiny Koldan v zubním lékařství.
Keywords: inleje; Dental Alloys; koroze; Corrosion; lidé; Koldan; zubní slitiny; Inlays; Humans