Trendy v diagnostice a léčbě infekční endokarditidy - konec některých mýtů - Veselka, Josef (Postgraduální medicína, 2010)
V posledních letech lze v odborné literatuře zabývající se infekční endokarditidou zaznamenat několik významných trendů. Infekční endokarditida je obvykle onemocnění způsobené stafylokokovou infekcí, při přetrvávající suspekci na ně je třeba opakovaně provádět transezofageální echokardiografické vyšetření, časněji a častěji je třeba zvažovat chirurgickou léčbu. Antibiotickou prevencí zatěžujeme pouze nejrizikovější skupiny nemocných především po proběhlé infekční endokarditidě a s chlopenní náhradou.
Keywords: Echocardiography; Staphylococcal Infections; Embolism; antibiotika; Infections; prevence; embolie; Endocarditis, Bacterial; Humans; Anti-Bacterial Agents; bakteriální endokarditida; lidé; antibakteriální látky; echokardiografie; chemoprofylaxe; Chemoprevention; infekce; stafylokokové infekce