Imunopatogeneze infekce Francisellou tularensis a rizika bioterorismu - Novosad, Jakub; Holická-Černá, Monika; Novosadová, Martina; Krčmová, Irena; Malá, Eva; Krejsek, Jan (Alergie (Praha, Print), 2010)
Francisella tularensis (F.t.) je gram-negativní, fakultativně intracelulární bakterie způsobující tularemii. Díky svým ojedinělým vlastnostem však byla v minulosti pravděpodobně zneužita k vojenským cílům jako biologická zbraň, a je proto Centrem pro kontrolu nemocí (CDC) v USA zařazena mezi nejrizikovější infekční agens v rámci možného vývoje biologických zbraní a bioterorismu. Není proto překvapující, že bylo vyvinuto enormní úsilí k objasnění imunopatogeneze onemocnění s cílem vyvinout účinnou a bezpečnou vakcínu. Přestože již v padesátých létech byla využita u exponovaných jedinců v USA vakcína obsahující oslabený kmen Francisella tularensis LVS (live vaccine strain, F.t. LVS), nebyla doposud schválena pro široké klinické využití. Současný výzkum se opírá o analýzu atenuovaných a virulentních kmenů rodu Francisella se zaměřením na rozdíly v genetické výbavě a proteinové produkci a dále o modelování primární infekce in vitro či o pokusy in vivo na zvířecích modelech. Doposud tak byl zmapován bakteriální genom i proteom, byly definovány genové úseky kódující faktory virulence i obecné zákonitosti v reakci imunitního systému na infekci a některé možné mechanismy úniku F.t. z jeho dosahu. V následující práci jsou shrnuty některé současné názory na imunopatogenezi infekce F.t.
Keywords: Bioterrorism; Microbiological Phenomena; Disease Attributes; vakcinace; Humans; nitrobuněčný parazitismus; imunitní systém; Vaccination; klinický obraz nemoci; bakteriologické techniky; Tularemia; primární infekce; genetické techniky; Francisella tularensis; financování organizované; Virulence; Bacteriological Techniques; Immune System; Financing, Organized; lidé; virulence; molekulární biologie; bioterorismus; Intracellular Space; tularemie; intracelulární prostor; Molecular Biology; Genetic Techniques; mikrobiologické jevy