Urolitiáza - diagnostika a léčba - Burešová, Eva; Vidlář, Aleš; Hrabec, Martin; Študent, Vladimír (Urologie pro praxi, 2010)
Pacienti s urolitiázou jsou důležitou součástí každodenní urologické praxe a řešení tohoto častého onemocnění je také vážným zdravotním, sociálním i ekonomickým problémem pro jednotlivce i společnost. Autoři se snaží stručně a přehledně podat informace týkající se současných možností diagnostiky a léčby urolitiázy. Její etiopatogeneze je multifaktoriální, kdy na vznik konkrementů spolupůsobí řada rizikových faktorů – endogenních i exogenních, renálních i extrarenálních.
Keywords: Urinary Calculi; Acute Disease; urolitiáza; ureterolitiáza; nefrolitiáza; lidé; diagnostické techniky urologické; Urography; Urolithiasis; litotripse; urografie; směrnice pro lékařskou praxi jako téma; močové kameny; Practice Guidelines as Topic; akutní nemoc; Ureterolithiasis; Lithotripsy; Nephrolithiasis; Diagnostic Techniques, Urological; Humans