Fytoestrogeny a menopauza - Kolátorová Sosvorová, Lucie; Bičíková, Marie; Kaňová, Nataša; Lapčík, Oldřich (Diabetologie, metabolismus, endokrinologie, výživa, 2010)
Klimakterické obtíže jsou nejčastěji farmakologicky řešeny podáváním hormonální substituční terapie (HRT). Přes nesporná pozitiva této léčby, může být její užívání u některých osob spojeno se zvýšeným rizikem komplikací. Alternativním řešením pro ženy, které nemohou či nechtějí HRT užívat, mohou být potravinové doplňky s obsahem fytoestrogenů. Nejaktivnějšími fytoestrogeny jsou isoflavonoidy, především genistein, daidzein a jeho metabolit S-equol. Tyto látky jsou podstatou většiny potravních doplňků určených pro ženy v klimakteriu. Účinnost nehormonálních přípravků je závislá na schopnosti lidského organizmu metabolizovat daidzein na S-equol prostřednictvím střevní mikroflóry. Pro stanovení hladin S-equolu v moči byla vyvinuta nepřímá kompetitivní ELISA metoda. Vyšetřeny byly vzorky moči 38 žen ve věku 48–60 let před a po 3 měsících užívání fytoestrogenových potravních doplňků. Hladina volného S-equolu v moči se po tříměsíční terapii pohybovala v rozmezích 0–42,4 ng S-equolu/ml moči. Ze zkoumané skupiny probandek bylo 58 % žen producentkami S-equolu. Hladina 1 ng volného S-equolu na 1 ml moči byla ustanovena jako nejnižší možná koncentrace pro účinek nehormonální substituční terapie. Tato hladina byla určena na základě subjektivního poklesu klimakterických obtíží klasifikovaných podle Kuppermanova indexu (KI). Subjekty byly srovnávány se skupinou 28 žen v klimakteriu (věk 48–60 let) užívajících HRT. Terapie fytoestrogeny byla u skupiny probandek dle KI pouze o cca 1/3 méně účinná než klasická terapie hormonální.
Keywords: hodnocení léčiv; Enzyme-Linked Immunosorbent Assay; equol; Female; Genistein; ženské pohlaví; Phytoestrogens; Dietary Supplements; lidé; Isoflavones; potravní doplňky; menopauza; genistein; daidzein; ELISA; Drug Evaluation; isoflavony; Menopause; lidé středního věku; Equol; Middle Aged; fytoestrogeny; Humans