G bod - mýty a realita - Pastor, Zlatko (Česká gynekologie, 2010)
Cíl studie: Cílem je podat přehled o anatomických a fyziologických předpokladech ženské sexuální aktivity. Informovat o nových modelech ženského sexuálního chování. Upřesnit a komentovat některé hypotézy týkající se teorií o formách, charakteru a možnostech ženských sexuálních reakcí, především v souvislosti s oblastí označovanou jako G bod. Typ studie: Přehledový článek. Název a sídlo pracoviště: GONA, Soukromé sexuologické centrum, Praha. Materiál a metoda: Literární přehled recentních prací. Závěr: Ženské sexuální reakce jsou ve svých projevech velmi variabilní. Jsou modifikovány anatomickými předpoklady a fyziologickými možnostmi každého jedince. Důležitou roli hrají emotivní a psychogenní faktory. Vydávání vědecky nepodložených hypotéz či marginálních jevů v pohlavním životě za standard může vést k ženským sexuálním dysfunkcím a vztahovým problémům. Existence specifické anatomické struktury označované jako G bod nebyla prokázána žádnou relevantní vědeckou studií.
Keywords: Female; Orgasm; Clitoris; Humans; ženské pohlaví; Sexual Behavior; ženská ejakulace; lidé; modely ženské sexuální aktivity; orgasmus; ženská sexualita; sexuální chování; klitoris