Liečime správne pacientov s claudicatio intermittens? - Štvrtinová, Viera (Vnitřní lékařství, 2010)
Claudicatio intermittens je hlavným symptómom periférneho artériového ochorenia končatín. Zároveň je aj dôležitým prejavom systémovej aterosklerózy. Napriek skutočnosti, že diagnostika claudicatio intermittens vyžaduje len jednoduché, neinvazívne a nie drahé diagnostické metódy, je ochorenie neskoro a nedostatočne diagnostikované a často prebieha neliečené. Správnou liečbou pacientov s claudicatio intermittens možno zabrániť progresii ochorenia a vzniku kritickej končatinovej ischémii, ako aj znížiť ostatné závažné komplikácie systémovej aterosklerózy, vrátane kardiovaskulárnej smrti.
Keywords: Statistics as Topic; klinický obraz nemoci; Angiography, Digital Subtraction; klinické laboratorní techniky; Disease Attributes; digitální subtrakční angiografie; Clinical Laboratory Techniques; techniky fyzikální terapie; statistika jako téma; Diagnostic Imaging; magnetická rezonanční angiografie; Magnetic Resonance Angiography; angioskopie; Tomography, X-Ray Computed; International Classification of Diseases; anamnéza; lidé; Physical Therapy Modalities; duplexní dopplerovská ultrasonografie; Humans; Atherosclerosis; Angioscopy; diagnostické zobrazování; medicína založená na důkazech; kombinovaná farmakoterapie; onemocnění periferních cév; Medical History Taking; ateroskleróza; mezinárodní klasifikace nemocí; Ultrasonography, Doppler, Duplex; Peripheral Vascular Diseases; Evidence-Based Medicine; Drug Therapy, Combination; počítačová rentgenová tomografie