Monitorace parametrů koagulace a možnosti jejich ovlivnění u pacientů s jaterní cirhózou před invazivními výkony - Vychodil, Pavel; Kieslichová, Eva (Vnitřní lékařství, 2010)
Pro monitoraci koagulací u cirhotiků je dostačující vyšetření PT, aPTT, fi brinogenu, počtu trombocytů a anamnéza antiagregační léčby. Při nejasnostech nebo rozsáhlém neošetřitelném krvácení je indikováno nativní trombelastografi cké vyšetření a vyšetření s heparinázou I pro detekci vlivu heparinu a endogenních heparinoidů. Pro úpravu koagulačního stavu k invazivnímu výkonu je nejdůležitější příprava trombokoncentrátů při trombocytopenii a korekce PT těsně před výkonem, nebo pokud to situace dovolí, i v jeho průběhu.
Keywords: Monitoring, Physiologic; jaterní cirhóza; monitorování fyziologických funkcí; operační výkon; trombóza; Clinical Laboratory Techniques; Prothrombin Time; protrombinový čas; krvácení při operaci; Blood Coagulation Factors; Humans; poruchy koagulace; statistika jako téma; lidé; předoperační péče; trombocytopenie; chirurgie operační; Blood Loss, Surgical; Thrombocytopenia; koagulační faktory; elastografie; Preoperative Care; koagulopatie; Thrombosis; Liver Cirrhosis; Statistics as Topic; Blood Coagulation Disorders; klinické laboratorní techniky; Surgical Procedures, Operative; Elasticity Imaging Techniques