Využití parametru IPF (Immature platelet fraction) v laboratorní diagnostice - Ryzí, Markéta; Gumulec, Jaromír (Vnitřní lékařství, 2010)
Mladé destičky – retikulotrombocyty – jsou markerem trombopoézy. Jejich stanovení je možno využít především v laboratorní diagnostice trombocytopenií a při monitorování kinetiky trombocytů po chemoterapiích a transplantacích kostní dřeně. Dříve byly retikulotrombocyty vyšetřovány pomocí průtokového cytometru. Toto stanovení bylo drahé, časově náročné a nestandardizovatelné. Nyní umožňuje jeho zavedení do rutinní praxe analyzátor Sysmex XE- 5 000, který měří mladé destičky jako součást krevního obrazu a vyjadřuje je jako parametr IPF (Immature platelet fraction).
Keywords: krevní obraz; Thrombopoiesis; diferenciální diagnóza; klinické laboratorní techniky; Reference Standards; Clinical Laboratory Techniques; False Positive Reactions; průtoková cytometrie; lidé; Reticulocyte Count; počet retikulocytů; trombopoéza; Flow Cytometry; počet trombocytů; Diagnosis, Differential; Platelet Count; referenční standardy; falešně pozitivní reakce; retikulotrombocyty; trombocytopenie; Thrombocytopenia; Blood Cell Count; Humans