Změny laboratorních ukazatelů hemostázy u hepatopatií - Hrabcová, Renáta; Kessler, Petr; Gumulec, Jaromír; Kouri, Marcin (Vnitřní lékařství, 2010)
Játra mají centrální úlohu v hemostáze. Je to hlavní místo syntézy většiny koagulačních faktorů, inhibitorů koagulace i složek fi brinolytického systému. Slouží také jako místo odbourávání jejich aktivovaných forem. Onemocnění jater vede k posunu citlivě kontrolovaného hemostatického systému jak v primární, tak v sekundární hemostáze.
Keywords: Fibrinolysis; Thrombocytopenia; Erythrocytes; DIC; Clinical Laboratory Techniques; Humans; diseminovaná intravaskulární koagulace; klinické laboratorní techniky; hemostáza; fibrinolýza; lidé; trombocyty; trombocytopenie; Statistics as Topic; nemoci jater; koagulopatie; Reference Values; Biomarkers; onemocnění jater; biologické markery; Sepsis; Blood Platelets; referenční hodnoty; Blood Coagulation Disorders; statistika jako téma; Liver Diseases; Disseminated Intravascular Coagulation; koagulační abnormality; sepse; Hemostasis; erytrocyty