Spontaneous intracranial hypotension syndrome in a Chinese patient with Autosomal dominant polycystic kidney disease - a case report - Lu, P; Wang, J; Xia, P; Hu, X (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2010)
Intrakraniální hypotenze se typicky manifestuje ortostaticky podmíněnou cefaleou. Nejčastější příčinou je únik mozkomíšního moku. Předpokládá se, že strukturální nedostatečnost dury u některých onemocnění pojiva může být odpovědná za natržení a výchlipky dury a následný únik moku. Dosud nebylo referováno o případu intrakraniální hypotenze u čínského pacienta s onemocněním pojiva. Autoři nalezli mezi 23 nemocnými se spontánní intrakraniální hypotenzí jeden případ nemocné s autozomálně dominantní polycystickou nemocí ledvin. Pacientka byla úspěšně léčena autologní epidurální krevní záplatou.
Keywords: dospělí; intrakraniální hypotenze; Polycystic Kidney, Autosomal Dominant; Female; Injections, Epidural; Diagnostic Techniques, Neurological; sekundární bolesti hlavy; injekce epidurální; Blood Transfusion, Autologous; Adult; ženské pohlaví; onemocnění pojiva; Blood Patch, Epidural; diagnostické techniky neurologické; lidé; mozkomíšní mok; polycystické ledviny autozomálně dominantní; nemoci pojiva; epidurální aplikace krve; Headache Disorders, Secondary; spontánní intrakraniální hypotenze; Connective Tissue Diseases; Intracranial Hypotension; Cerebrospinal Fluid; autologní krevní transfuze; polycystická nemoc ledvin; Humans