Problémy studií argumentujících pro střídavou péči - Pavlát, Josef (Česká a slovenská psychiatrie, 2010)
Společenská objednávka směřující k vědám o člověku žádá doporučení porozvodového uspořádání, které by zmírnilo následky rozvodu. Studie, které se zabývají prosperitou dětí v jednotlivých porozvodových uspořádáních, trpí řadou metodologických nedostatků. Některé z těchto nedostatků vyplývají z nemožnosti v praxi dostát striktním požadavkům na kvalitu vzorku a na kontrolu intervenujících proměnných, další závažné nedostatky jsou nicméně způsobeny "zkreslením vlivem výzkumníka". Jde především o malé vědomí omezené platnosti nálezů zatížených metodologickými nedostatky, o implicitní akceptování kauzálních vztahů na základě nálezů korelačních studií, v některých případech i o selektivní a nesprávné citace literatury. V pozadí tohoto stavu věcí je skutečnost, že výsledky jednotlivých prací slouží jako argument silným zájmovým skupinám, které mají protichůdné cíle. Sdružení otců, skupiny zastávající zájmy a práva žen a matek zastávají vyhrocená ideologizující stanoviska, spory týkající se svěření dětí do péče vyvolávají tak silné emoční angažmá, že řada badatelů ztrácí kritický náhled na metody své práce a omezenou platnost svých závěrů.
Keywords: péče o dítě; Divorce; Child Care; otcovství; rodičovský konflikt; výchova dítěte; Child Rearing; vztahy mezi otcem a dítětem; vztahy mezi rodiči a dětmi; Father-Child Relations; rozvod; rodiče; vztah otec-dítě; Parents; Judicial Role; Parent-Child Relations; attachment; role soudu; rodičovské soudní spory; porozvodové uspořádání; prosperita