Možné faktory ovplyvňujúce orgastickú schopnosť u žien - Jonášová, Iveta; Weiss, Petr (Česká a slovenská psychiatrie, 2010)
Autori podávajú prehľad o biologických, psychologických, kultúrnych i sociálnych faktoroch, ktoré podľa výskumov ovplyvňujú u žien schopnosť sexuálneho vzrušenia a dosahovania orgazmu. Zo somatických (biologických) faktorov sú asi najzávažnejšie poruchy a ochorenia gynekologického charakteru, z faktorov psychologických ovplyvňuje orgastickú funkciu výrazne napríklad depresia. Poruchy dosahovania orgazmu sú však často podmienené multifaktoriálne, spolupôsobením faktorov biologických, psychologických a sociálnych.
Keywords: orgasmus; sexuální chování; sexuální dysfunkce psychické; Orgasm; Sexual Dysfunction, Physiological; sexuální dysfunkce fyziologická; lidé; Female; Sexual Dysfunctions, Psychological; ženské pohlaví; Sexual Behavior; Humans