Lymphogranuloma venereum: už i u nás? - Snake, Simona; Resl, Vladimír; Hrabák, Jaroslav; Hrubá, Dana (Československá dermatologie, 2010)
Účelem článku je upozornit na možnost výskytu lymphogranuloma venereum v České republice v souvislosti s epidemickým nárůstem tohoto onemocnění v západní Evropě od roku 2003. V popisovaném klinickém případu se tato diagnóza sice nepotvrdila, ale vyvolala otázky o možnostech naší laboratorní diagnostiky. Důležité je myslet na lymphogranuloma venereum zejména pokud se jedná o muže mající sex s muži, cestující do velkoměst západní Evropy, s příznaky, mezi které patří zejména proktokolitida. Popisovaný případ s bolestivými vředy na penisu a lymfadenopatií připomínal spíše v dnešní době vzácnější klinickou manifestaci tohoto onemocnění. Na závěr podáváme doporučení vyšetřovacího postupu při diferenciální diagnóze vředů na genitálu.
Keywords: lymfadenopatie; Chlamydia trachomatis; proctocolitis; Humans; diferenciální diagnóza; lidé středního věku; Serologic Tests; Middle Aged; Lymphogranuloma Venereum; mužské pohlaví; Diagnosis, Differential; STI; lymphogranuloma venereum; lidé; sérologické testy; Lymphadenopathy; LGV; Male; vředy na genitálu