Aplikace metod molekulární genetiky v klinické mikrobiologii: zpráva z jednání Pracovní skupiny molekulární mikrobiologie - TIDE - Hrabák, Jaroslav; Bunček, Martin; Dendis, Miloš; Horváth, Radek; Chroňáková, Alica; Libra, Antonín; Nešvera, Jan; Pantůček, Roman; Piskunova, Natalja; Plíšková, Lenka; Růžička, Filip; Sauer, Pavel; et al. (Epidemiologie, mikrobiologie, imunologie, 2010)
V poslední dekádě došlo k velkému rozmachu využití molekulárně-genetických metod v klinické mikrobiologii. Tyto metody přinášejí nové poznatky a přístupy v celé oblasti mikrobiologie – v taxonomii a identifikaci mikrobů, diagnostice infekčních agens, epidemiologii infekčních onemocnění a antibiotické rezistence. Předkládaný text nabízí závěry z jednání Pracovní skupiny molekulární mikrobiologie (PSMM-TIDE) v rámci 2. výročního zasedání Společnosti pro lékařskou mikrobiologii ČLS JEP.
Keywords: klinická mikrobiologie; taxonomie; lidé; DNA, Bacterial; typizace; infekce; identifikace; diagnostické techniky molekulární; DNA bakterií; PCR; Humans; mikrobiologické techniky; Molecular Biology; Molecular Diagnostic Techniques; Bacteria; Microbiological Techniques; molekulární biologie; Infections