Metformin: nová pozitiva osvědčeného léku - Křížová, Eliška; Kvapil, Milan (Causa subita, 2010)
Místo metforminu v terapii diabetu je definováno prověřenou účinností, relativní bezpečností a vedlejším, velmi žádoucím účinkem na snížení kardiovaskulárního rizika (12, 13, 14). Přestože je dostupný již delší dobu, objevily se v poslední době i údaje, které posilují jeho pozici farmaka první volby u pacientů s diabetem 2. typu. Navíc se v posledním roce i v naší zemi stala dostupnou nová galenická forma, která zlepšuje toleranci ze strany pacientů. Je to zejména u těch osob, u kterých jsou přítomny potíže se žvýkáním a polykáním stravy (podle posledních údajů je prevalence dysfagických potíží v populaci relativně vysoká, 10–15 %) (1,11).
Keywords: Humans; metformin; Glucophage powder; Drug Evaluation; Metformin; výsledek terapie; lidé; Pharmacologic Actions; Diabetes Mellitus, Type 2; klinický efekt; způsoby aplikace léků; Treatment Outcome; klinické zkoušky jako téma; Neoplasms; hodnocení léčiv; nádory; Clinical Trials as Topic; farmakologické účinky; Drug Administration Routes; vznik malignit; mechanizmus účinku; prospektivní studie; diabetes mellitus 2. typu; Prospective Studies