Delirantní stavy u hospitalizovaných seniorů : současné diagnostické a léčebné postupy - Topinková, Eva (Medicína po promoci, 2010)
Delirium je nejčastější neuropsychiatrickou poruchou postihující nejméně 25-40 % geriatrických nemocných hospitalizovaných pro akutní onemocnění. Jak ukazují epidemiologické studie, u části pacientů není delirantní syndrom správně diagnostikován. Důvodem může být rychle se měnící intenzita klinických symptomů, zaměňování za projevy stáří či demence a přetrvávající nedostatečná informovanost ošetřujícího personálu o typických projevech delirantního stavu. Pacienti s deliriem jsou ohrožuji zvýšenou mortalitou, somatickými komplikacemi i nežádoucími účinky léčby psychofarmaky. V přehledovém článku uvádíme diagnostická kritéria, algoritmus pro včasnou diagnózu a léčebná doporučení pro komplexní management deliria.
Keywords: prevalence u hospitalizovaných; senioři; diagnostické a léčebné postupy; Aged; lidé; Humans; Antipsychotic Agents; Financing, Organized; Signs and Symptoms; Algorithms; antipsychotika; příznaky a symptomy; Delirium; financování organizované; delirium; algoritmy; vyšší věk; diferenciální diagnóza; Diagnosis, Differential; Inpatients; hospitalizovaní pacienti